החלטתם לצאת לדרך עצמאית? יש לכם רעיון לעסק אבל לא יודעים איך לפתוח עסק? הכנו לכם מדריך פשוט לפתיחת עסק ברשויות.
ההחלטה לפתוח עסק עצמאי היא החלטה לא פשוטה. אחד המחסומים הפסיכולוגיים הראשונים בהם נתקל מי שמעוניין בעסק עצמאי הוא הבירוקרטיה מול רשויות המדינה.
יחד עם זאת, התהליך הוא פשוט הרבה יותר ממה שחושבים ואם שומרים על עקרונות בסיסיים כמו סבלנות, סדר וארגון, יכולים לצלוח את המשוכה הראשונה ו”המאיימת” הזו בהצלחה מרובה.
במאמר זה נסקור את השלבים השונים בפתיחת העסק ברשויות, בצירוף מספר “טיפים” שיכולים לעשות את ההבדל עבורכם:
פנו אלינו כעת.
בחירת מסגרת פעילות
בטרם מתחילים בפעילות עסקית, החוק בישראל מחייב רישום של העסק אותו הנכם מתכננים להקים.
בבואכם להחליט על מסגרת הפעילות בה תנהלו את העסק, עליכם להבין תחילה מהן מסגרות הפעילות האפשריות וההבדלים ביניהן ועל כך להלן:
עוסק פטור – הדרך הנוחה ביותר להתחיל בקטן או לחלופין לנהל בצורה מסודרת הכנסות כעצמאי במקביל להכנסות כשכיר, הינה רישום כ”עוסק פטור” (לשעבר: “עוסק זעיר”).
הנכם רשאים להירשם כעוסק פטור בתנאי שסך הכנסותיכם לשנה לא יעלה על כ-99,893 ₪ בשנה (נכון לשנת 2021 – הסכום מתעדכן בכל שנה) ובתנאי שאינכם נמנים על אוכלוסיות מסוימות אשר מחויבות בכל מקרה ברישום כ”עוסק מורשה” שכן אינן רשאיות להירשם כ”עוסק פטור”, כגון: בעלי מקצועות חופשיים כמו אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, יועץ לניהול, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, עורך דין, רואה חשבון, שמאי, רופא וכו’.
היתרונות הבולטים של “עוסק פטור”:
1. כשמו כן הוא – פטור מתשלום מע”מ על עסקאותיו. עוסק פטור לא מנפיק חשבוניות עבור עסקאותיו אלא קבלות בלבד. המשמעות הכלכלית של הדבר היא שבמידה שהמתחרים שלכם רשומים כ”עוסק מורשה” ועיקר לקוחותיכם הם לקוחות פרטיים, תוכלו למעשה לגבות יותר על כל עסקה שהנכם מבצעים, או לחלופין להציע מחיר נמוך יותר מהמתחרים שלכם, שכן אינכם מחויבים בתשלום מע”מ עסקאות.
2. עוסק פטור מחויב בדיווח שנתי בלבד למע"מ על מחזור עסקאותיו, וזאת בשונה מ”עוסק מורשה” המחויב בדיווח חד-חודשי או דו-חודשי למע"מ.
שני היתרונות האמורים לעיל מביאים לכך ש”עוסק פטור” בד”כ יכול לנהל את הנהלת החשבונות השוטפת שלו ואת דיווחיו לרשויות המס באופן עצמאי ומבלי להסתייע ברו”ח או יועץ מס (למעט דוח שנתי והצהרת הון בהם מומלץ להיעזר באיש מקצוע).
יחד עם זאת, לאור העובדה ש”עוסק פטור” רשאי להירשם ככזה אך ורק אם מחזור עסקאותיו אינו עולה על כ-99,893 ₪, יש להיות עירניים שגובה ההכנסות לא יעבור את התקרה המותרת לעוסק פטור שכן על החריגה יש לשלם מע"מ.
עוסק מורשה – זוהי הדרך הנפוצה ביותר לרישום עסק עצמאי של אדם אחד.
כאמור, ברישום כ”עוסק מורשה” מחויב מי שמחזור עסקאותיו עולה על 99,893 ₪ בשנה או מי שנמנה על אוכלוסיות מסוימות שמחויבות בכל מקרה ברישום כ”עוסק מורשה”.
עוסק מורשה חייב במע”מ על עסקאותיו ולכן חייב להנפיק חשבונית על כל עסקה שמבצע.
בנוסף, עוסק מורשה רשאי לנכות מע”מ תשומות הכלול בחשבוניות מס שהונפקו לו במסגרת העסק ומשמש אותו להפקת עסקאות חייבות במע”מ.
כמו כן, עוסק מורשה מחויב בדיווח חד-חודשי או דו-חודשי לרשויות מע”מ (בתלות במחזור עסקאותיו).
חברה בע”מ – צורת התאגדות נוספת אשר שונה לגמרי ממעמד “עוסק פטור” ו”עוסק מורשה”.
בע”מ משמעותו “בערבון מוגבל” ותוספת זו מצביעה על כך שבעלי המניות בחברה, השותפות או התאגיד אינם אחראיים במישרין להתחייבויותיו. בניגוד לעוסק פטור או עוסק מורשה, בעת סגירת העסק ופירוק החברה- נושי החברה אינם יכולים לתבוע את הכספים אותם החברה חייבת להם מנכסיו או כספו של בעל המניות של החברה. במילים אחרות, פעילות עסקית כחברה בע”מ, בד”כ משמשת כהגנה מפני נושים עבור בעל המניות (למעט במקרים לא שכיחים של “הרמת מסך”).
מנגד, להתאגדות כ”חברה בע”מ” יש עלויות נוספות, שכן חברה בע”מ מחויבת באגרה שנתית לרשם החברות, בהנהלת חשבונות כפולה שהינה יקרה יותר ובמינוי רו”ח מבקר.
בחרתם מסגרת פעילות? צרו קשר כעת.
מעוניינים להתחיל את ההליך? צרו קשר כעת.
תהליך הרישום ברשויות המס
התחנה הראשונה היא מס ערך מוסף:
בטרם ניגשים לתחנה הקרובה ביותר לביתכם, חשוב לבדוק מבעוד מועד לאיזה משרד מע”מ אזורי הנכם משויכים. לצורך כך ניתן להיכנס לעמוד “יחידות הרשות” באתר רשות המסים, שם עליכם לציין את העיר או המיקוד של כתובת העסק, כפי שאף תצהירו בעת פתיחת התיק, ומיד יצוין בפניכם לאיזה משרד מע”מ אזורי הנכם משויכים.
כמו כן, יש לגשת למשרד המע”מ האזורי בשעות הפעילות בלבד, ועדיף להגיע מוכנים מראש עם כל המסמכים הדרושים:
1. טופס 821 “רישום לצרכי מס ערך מוסף” חתום ומלא על כל פרטיו (מה שאינכם יודעים כיצד למלא השאירו ריק והסתייעו בפקיד מע”מ).
2. צילום תעודת זהות כולל ספח מלא.
3. אישור על חשבון בנק או צילום צ’ק מבוטל. חשוב לשים לב כי אם החשבון אינו על שם העסק וישנם שותפים נוספים לחשבון, עליכם להחתים את השותף בחשבון על טופס ייפוי כוח מיוחד בו השותף מצהיר כי הוא מבין את המשמעויות הנגזרות מכך שהחשבון ישמש גם לצרכים עסקיים, אותו עליכם להגיש.
4. חוזה שכירות של מקום העסק (רלוונטי אף כשעובדים מהבית והדירה שכורה).
5. תעודה מקצועית – ככל שיישנה כזו ורלוונטית לעסק שייפתח.
בסיום המפגש תקבלו צילום של תעודת “עוסק מורשה”/”עוסק פטור” (לפי העניין) כאשר התעודה המקורית צפויה להישלח בתוך מספר שבועות בדואר.
כמו כן, במידה שפתחתם תיק “עוסק מורשה” ניתן לבקש מספר שוברי דיווח ריקים (למרות שניתן גם לדווח באינטרנט).
טיפ חשוב: בקשו שימציאו לכם במקום סיסמה לאתר האינטרנט של רשות המסים + סיסמה טלפונית במידה שתהיו מעוניינים לקבל פרטים בטלפון בעתיד.
התחנה השנייה היא מס הכנסה (=”פקיד שומה”).
שימו לב כי בד”כ משרדי מע”מ ופקיד השומה סמוכים לזה לזה ולעתים קרובות אף מדובר במשרדים הנמצאים באותו המבנה, אי לכך יש לנצל עובדה זו לטובתכם ולהגיע מוכנים גם עם הטפסים לפקיד השומה מיד לאחר הביקור במס ערך מוסף על מנת לחסוך זמן יקר של ביקור חוזר במקום.
1. טופס 5329 “דו”ח על פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה” חתום ומלא על כל פרטיו (מה שאינכם יודעים כיצד למלא השאירו ריק והסתייעו באחד מן הפקידים בפקיד השומה).
2. צילום תעודת זהות כולל ספח מלא.
3. טופס 2542 – “בקשה לפטור/הקטנה של ניכוי במקור” – באם הנכם מתעתדים להעניק שירותים לגופים גדולים מומלץ למלא את הטופס הנ”ל ולבקש פטור מניכוי במקור, על מנת שלא ינוכה מס משכר הטרחה שתגבו מלקוחות גדולים, כבר במעמד התשלום מולם.
התחנה השלישית היא ביטוח לאומי:
בניגוד לשתי התחנות הראשונות, מע”מ ופקיד השומה, לצורך עדכון הביטוח הלאומי על פתיחת העסק אין חובה להגיע לסניף ביטוח לאומי כלשהו שכן ניתן לבצע את הרישום דרך האינטרנט.
יש למלא את טופס 6101 – “דין וחשבון רב שנתי” בהתאם לפרטים שמילאתם במע”מ ובפקיד השומה.
טיפ חשוב – שימו לב לאבחנה בסעיף 4 בטופס 6101 הנוגע להגדרת “עובד עצמאי”, שכן במידה שתהוו “עצמאי” שעונה להגדרה תהיו אמנם מחויבים בתשלום דמי ביטוח לאומי מדי חודש, אולם מאידך הכנסתכם תהיה מבוטחת לצורך גמלאות, על כל המשתמע מכך (תשלום של הביטוח הלאומי על דמי לידה, ימי מילואים, דמי אבטלה לעצמאים וכדומה).
כפי שקראתם לעיל, פתיחת עסק היא דבר שבפרקטיקה הרבה פחות מסורבל ממה שחושבים, והרבה מהתהליכים ניתנים לביצוע באופן עצמאי.
כעת כל מה שנותר לכם הוא למכור…
מאמר זה הינו אינפורמטיבי בלבד, ואין לראות בו כתחליף לייעוץ מקצועי.
מעוניינים לפתוח עסק ורוצים סיוע של אנשי מקצוע?
משרדנו מתמחה בייעוץ, ליווי וסיוע בהקמת העסק כבר מן השלב הראשון.
צרו עמנו קשר עוד היום לתיאום פגישה (ZOOM).