צרו איתנו קשר כעת!
ניהול פיננסי אפקטיבי הוא חיוני להצלחתו וליציבותו של כל עסק. תקציב טוב משמש כמפת דרכים עבור העסק וסולל לחברה את הדרך להגשמת יעדיה הפיננסיים.
עבור עסקים בינוניים, שבהם עשויות להיווצר מורכבויות בעיקר בשלבים של הרחבת הפעילות, הכנת תקציב ומעקב אחריו הופכים להיות הכרחיים אף יותר.
ישנן מספר נקודות מרכזיות בהכנת תקציב המותאם לצרכי העסק.
הערכת מצב פיננסי נוכחי:
לפני שנצלול לתכנון התקציב, יש להעריך את המצב הפיננסי הנוכחי של העסק. סקור דוחות כספיים, דוחות רווח והפסד ודוחות תזרים מזומנים כדי לזהות דפוסים ומגמות. יש למפות את העלויות הקבועות והמשתנות, וכן את סכומי ההכנסות. ניתוח זה יספק תובנות חשובות להכנת התקציב העתידי.
הגדר יעדים ברורים:
הגדר את היעדים הפיננסיים עבור העסק. בין אם מדובר בהרחבת נתח השוק, הגדלת הרווחיות, השקת מוצרים או שירותים חדשים, על התקציב להיות מותאם ליעדי העל האלו. קביעת יעדים ברורים תעזור לתעדף הקצאות תקציב ולהנחות את קבלת ההחלטות בהכנת התקציב.
חלוקה לרבעונים/חודשים:
את התקציב כדאי להכין בחלוקה של רבעונים ואפילו חודשים לצורך קבלת דיוק רב יותר לצפי ההכנסות וההוצאות. חלוקה זו גם תסייע לזהות נקודות בהן צפוי קושי תזרימי ולהיערך בהתאם.
חלוקה לאפיקי פעילות:
את התקציב כדאי להכין בחלוקה לאפיקי פעילות עיקריים. למשל עבור עסק של הפעלת חדר כושר, אפיקי הפעילות שנצפה לראות הם: הכנסות ממנויים, אימונים אישיים, הכנסות מהמזנון וכדומה.
עבור כל אפיק פעילות נקצה את ההכנסות הנובעות ממנו ואת ההוצאות הישירות המשמשות אותו. כך נוכל לדייק את התקציב ולאתר באופן נקודתי נתונים חריגים שיסייעו לנו בקבלת ההחלטות.
יצירת תחזית מכירות:
יש להכין תחזית מכירות מקיפה המבוססת על נתונים היסטוריים, מגמות שוק וציפיות עתידיות. יש לקחת בחשבון גורמים כמו עונתיות, תנאים כלכליים ומגמות בתעשייה. תחזית מכירות ריאלית מהווה בסיס להערכת הכנסות ומאפשרת תכנון טוב יותר של ההוצאות.
אומדן הוצאות:
יש לסווג את כל ההוצאות הצפויות בחלוקה לעלויות משתנות ולעלויות קבועות. עלויות קבועות כגון שכר דירה או שכר לעובדים גלובליים נשארות קבועות, בעוד שעלויות משתנות, כמו שירותים וחומרי גלם, משתנות בהתאם לפעילות העסקית.
את ההוצאות המשתנות נשייך ישירות לכל אחד מאפיקי הפעילות השונים.
הקצאת מימון להשקעות נדרשות:
יש להקצות במסגרת התקציב מימון להשקעות ברכוש קבוע, עובדים, שכירת משרדים חדשים וכדומה. התקציב יסייע לבחירת העיתוי ואופן המימון של השקעות אלו.
חשוב לזכור לכלול בתקציב גם החזרי הלוואות אשר אינם מקבלים ביטוי בדוחות רווח והפסד.
הקצאת משאבים:
הקצאת משאבים על סמך סדרי העדיפויות והיעדים העסקיים. יש לוודא שתחומי מפתח, כגון שיווק, טכנולוגיה ומשאבי אנוש, יקבלו מימון מתאים. תעדוף השקעות בעלות השפעה גבוהה שמתאימות לאסטרטגיה העסקית.
היערכות לבלת"מים:
סביבות עסקיות הן דינמיות, וייתכנו אתגרים בלתי צפויים. יש לשלב בתקציב גם היערכות להוצאות בלתי צפויות או שינויים בתנאי השוק שיכולים להשפיע על העלויות המשתנות או על ההכנסות (בד"כ כ-5%-10% מהתקציב).
מעקב תקציבי:
העבודה על התקציב אינה מסתיימת עם הכנתו. לאורך השנה, יש לעקוב אחר התוצאות בפועל בהתאם לתקציב, לזהות את ההבדלים בין התקציב לבין הסכומים בפועל בסעיפים השונים ולנתח את הסיבות העומדות מאחוריהן. לאחר מכן יש לעדכן בהתאם את התקציב העתידי להמשך השנה כך שהוא יהיה מדויק יותר.
צרו איתנו קשר כעת!
לסיכום: תקציב הוא כלי רב עוצמה לעסקים המחפשים יציבות פיננסית וצמיחה. על ידי ביצוע שלבים אלה ושילוב תכנון אסטרטגי, בעלי העסק יכולים לקבל החלטות פיננסיות מושכלות, להקצות בהתאם משאבים ביעילות ולנווט בתוך המורכבות של שוק דינמי. בדיקה ומעקב תדיר אחר התקציב יבטיחו את שגשוג העסק לאורך זמן.
מאמר זה הינו אינפורמטיבי בלבד, ואין לראות בו כתחליף לייעוץ מקצועי.
מעוניינים לשפר את העסק שלכם באמצעות מגוון כלים נוספים?
צרו עמנו קשר עוד היום לתיאום פגישה (ZOOM).