צרו איתנו קשר כעת!
לפי החוק בישראל, כל ארגון, חברה או מלכ"ר, נדרש להגיש דוח כספי מבוקר ע"י רואה חשבון אחת לשנה.
הדבר מעוגן בחוק החברות ובחוק העמותות ומוחרגים ממנו ארגונים בעלי פעילות קטנה יחסית (לפי קריטריונים הרשומים בחוק).
מתי חברה זקוקה לדוח כספי
ישנם מס' גופים חיצוניים לחברה שידרשו מהחברה דוח כספי:
- מס הכנסה – כל חברה מחויבת להגיש למס הכנסה אחת לשנה דוח כספי מבוקר יחד עם דוח התאמה למס. המשמעות היא שכל חברה פעילה זקוקה לדוח כספי מבוקר.
- בנקים וגופי מימון אחרים – במידה והחברה תרצה לקבל הלוואה, או לקבל אשראי אחר מבנק או גוף מימון אחר, היא תידרש להעביר דוח כספי מבוקר ועדכני לבנק או לגוף המימון. זוהי לרוב דרישת סף לצורך שקילת הבקשה.
במידה וקיימת הלוואה פעילה או שיש לחברה אשראי מאושר, החברה תידרש להגיש דוח כספי מבוקר אחת לשנה. - משרדי ממשלה – כשחברה מעוניינת לגשת למכרזים או במידה והיא מקבלת תמיכה אחרת ממוסדות המדינה, היא תידרש להציג דוחות כספיים.
- בעלי מניות – כאשר יש בעלי מניות נוספים בחברה, בייחוד כאשר הם אינם פעילים בה או אינם חלק מהנהלת החברה, הם ירצו לראות דוחות כספיים אחת לשנה מבוקרים ע"י רואה חשבון. חשוב לציין שחוות דעת רואה החשבון על הביקורת שעשה, מופנית לבעלי מניות החברה הממנים אותו לבצע את עבודת הביקורת.
הדוח הכספי
הדוח הכספי מורכב ממספר חלקים:
- חוות דעת רו"ח – חוות הדעת של רואה החשבון על הדוחות הכספיים.
- מאזן – דוח המשקף את מצבת הנכסים וההתחייבויות של החברה ליום 31.12 של שנת הדוח.
- רווח והפסד – דוח רווח והפסד לשנת הדוח.
- דוח על שינויים בהון העצמי – מציג את השינוי שחל בהון החברה – השקעת בעלי מניות ורווחים יציגו עליה בהון, בעוד חלוקת דיבידנד או הפסדים יקטינו אותו.
- דוח על תזרים המזומנים – מסווג את המזומנים שהחברה קיבלה ושילמה במהלך השנה לפי פעילות (שוטפת/השקעה/מימון).
- ביאורים – חלק של מלל המסביר בהרחבה סעיפים מהמאזן ורווח והפסד וכן מוסיף מלל חשוב בנוגע למצב ולפעילות החברה.
צרו איתנו קשר כעת!
ביקורת רואה חשבון
האחריות לעריכת הדוח הכספי חלה על החברה, בעוד על רואה החשבון לערוך עליו ביקורת ולתת חוות דעת שאין טעות מהותית בדוח היכולה להטעות את קוראי הדוח.
לביקורת רואה חשבון חשיבות רבה, שכן רואה החשבון הוא אדם שהוכשר לבצע ביקורת (היתר לעסוק בראיית חשבון הוא רישיון שניתן ממשרד המשפטים) – רק לרואה חשבון הסמכות לחתום על חוו"ד ביקורת רו"ח.
על רואה חשבון חל חוק רואי חשבון שמטיל עליו אחריות אישית למהימנות חוות הדעת שלו. כלומר, אם בנק או משקיע הסתמך על חוות דעתו וניזוק כתוצאה מרשלנות של רואה החשבון המבקר, הוא רשאי לתבוע את רואה החשבון אישית. גם מידע לא נכון לרשויות המס בדוח של חברה עלול לחשוף את רואה החשבון לשלילת רישיון ואף לתביעה פלילית כשותף לעבירה.
כלומר, לדו"ח כספי שעבר ביקורת של רואה חשבון, יש ערך גדול הרבה יותר מדו"ח שלא עבר ביקורת שכזו.
לסיכום, המסקנה היא שכל חברה חייבת להיעזר ברואה חשבון – ברמה זו או אחרת. אבל אפשר ורצוי גם להיעזר ברואה חשבון מעבר לחתימה על ביקורת דוחות כספיים. רואה חשבון המבקר הוא בדרך כלל גם המייצג ברשויות המס ומגיש את הדוח השנתי למס הכנסה עבור החברה ויש לו היכרות נרחבת עם חוקי המס ופסקי הדין העדכניים בנושא, ובהחלט כדאי להיעזר בו בתכנון המס של החברה כך שלא יהיו "הפתעות" בסוף השנה.
לרואה חשבון יש גם ראיה עסקית שיכולה לסייע לחברה, בעיקר בגלל שהוא רואה את הדברים "מבחוץ" ומסתכל על המספרים כמות שהם ובאופן אובייקטיבי.
משרדינו עוסק בביקורת וייעוץ מס לחברות רבות בענפים מגוונים: קמעונאים, סטארטאפים, נותני שירותים, ועוד.
אנו מקפידים ללוות את כלל לקוחותינו גם במהלך השנה בהחלטות עסקיות מהותיות ובתכונני מס נכונים.
מאמר זה הינו אינפורמטיבי בלבד, ואין לראות בו כתחליף לייעוץ מקצועי.
מעוניינים לשפר את העסק שלכם באמצעות מגוון כלים נוספים?
צרו עמנו קשר עוד היום לתיאום פגישה (ZOOM).